Fast Food

Fast food to bardzo potoczne określenie restauracji gdzie możemy zjeść szybko takich jak KFC czy Burger King i wiele innych. Dlaczego są takie popularne? Skąd tak wielka sympatia do nich? Popularne są przede wszystkich, dlatego, że jest ich wiele i pojawia się coraz więcej, dlatego, że najczęściej są w strategicznych miejscach na przykład przy drogach szybkiego ruchu, dlatego również, że są otwarte od bardzo wczesnych do bardzo późnych godzin jak również, dlatego, że możemy zjeść nie wychodząc z samochodu. „Moda” na tego rodzaju restauracje przyszła do nas z zachodu bardzo chętnie i szybko ją do siebie przyjęliśmy i polubiliśmy w pewien sposób uzależniając się od tej niepozornej formy spożywania posiłków.

Czemu niepozorna? Dlatego, że jedząc w takich miejscach nie zastanawiamy się nad tym ile spożywamy kalorii adekwatnie do zaspokajania podstawowych potrzeb jak głód. Nie zastanawiamy się nad tym ile w każdej oferowanej bułce czy innym jedzeniu wszelkiego rodzaju substancji, które mają sprawiać, że to wszystko wygląda pięknie i apetycznie. To bardzo często forma uzależnienie ludzi, którzy nie zdają sobie sprawy, że nie jest to prawidłowy sposób żywienia, że nie dostarczają swojemu organizmowi żadnych wartościowych i cennych suplementów.

Fast foody jak bardzo nie różniłyby się asortymentem z punktu widzenia wizualnego wszystkie są do siebie podobne, ponieważ kierują się tymi samymi zasadami: ma być dużo miejsca na stoliki i krzesła, ma być dużo pojemników na odpady, musi być zachowana przestrzeń między miejscem gdzie przyjmowane są zamówienia a stolikami, ponieważ bardzo często tych oczekujących jest wielu.