Gastronomia to dziedzina działalności gospodarczej polegająca na prowadzeniu restauracji, pubów, stołówek to również dziedzina i sposób przyrządzania potraw.
Gastronomia to bardzo szerokie pojęcie.
To nie tylko pojęcie określające rodzaj miejsc towarzyskich, ale również sposób, w jaki miejsca te są urządzone to, w jaki sposób obsługiwani są klienci.
Gastronomia to bardzo specyficzna dziedzina rynku usług, ale przede wszystkim bardzo wymagająca, owszem i w tej branży można spotkać wiele nieprofesjonalnych ludzi i sytuacji, ale w Polsce zaczyna się brać przykład z Zachodu i prowadzić swoją działalność na najwyższym poziomie.
Poza ważnymi czynnikami, jakimi są walory estetyczne miejsca jak i spożywanych potrwa i to by wszystko było ze sobą spójne, dobrze kojarzone ważne jest przestrzeganie zasad higieny i BHP.
Co prawda można by stwierdzić, że jest to oczywiste i bezwzględnie ważne w każdym miejscu pracy, ale w tych, których są artykuły spożywcze są wyjątkowo ważne w końcu w jednym miejscu spotyka się wiele ludzi, za których nie tylko w teorii, ale i praktyce odpowiadają właściciele i kucharze, podając cokolwiek niezgodne z normami nie tylko etycznymi, ale i gastronomicznymi narażają się na sprawami w sądzie i nie tylko przede wszystkim na zamknięcie interesu, który prowadzą.
Gastronomia to bardzo odpowiedzialna działalność, dlatego zanim zostanie jakiś „punkt” otwarty bez względu czy jest to pub czy ekskluzywna restauracja muszą przejść przez długi proces pozwoleń i kontroli, którym podlegają przez cały okres jej prowadzenia.