Miesiące wiosenno-letnie oznaczają dla restauratorów oraz właścicieli kawiarni uruchamianie ogródków. W ciepły, słoneczny dzień goście lokali gastronomicznych z przyjemnością decydują się na posiłek bądź łyk kawy na świeżym powietrzu. Z tego powodu niezwykle ważne jest, aby stworzyć klientom odpowiednie do tego warunki. Najważniejszym elementem ogródka gastronomicznego są stoły i krzesła. Wybierając stół oraz krzesła do kawiarnianego bądź restauracyjnego ogródka, należy zwrócić uwagę na nieco inne aspekty niż przy kupowaniu mebli do wnętrza lokalu. Trzeba mieć na uwadze, że ogródek znajduje się na zewnątrz, czyli meble będą narażone na działanie warunków atmosferycznych. Deszcz i słońce mogą skutecznie popsuć wygląd nieodpowiednio dobranych stołów i krzeseł. Zatem jakie wybierać? Najlepszym rozwiązaniem będą meble metalowe, ponieważ są one odporne na temperaturę oraz niepogodę.
Drewno nie do końca może się sprawdzić w takich warunkach, chyba, że mamy możliwość chowania mebli do wnętrza, gdy pogoda się popsuje. Wtedy warto zwrócić uwagę, aby były lekkie, aby pracownicy nie musieli sporo dźwigać oraz praktyczne do przechowywania. Ponadto należy zrezygnować z krzeseł tapicerowanych. Oczywiste jest, że po ulewnym deszczu obicie nie będzie wyglądało atrakcyjnie. Zamiast tego warto zainwestować w poduszki na siedzisko. Bardziej estetycznym rozwiązaniem mogą być pokrowce. Oczywiście nie należy zapominać, że meble w ogródku gastronomicznym powinny oddawać charakter restauracji czy kawiarni. Jednakże tutaj najważniejsza jest funkcjonalność.