Stoły bankietowe to rodzaj stół, które najczęściej spotkać można w prestiżowych, i co za tym idzie, bardzo drogich restauracjach. Takie stoły są niewielkiej wielkości w kształcie koła. W przy takim stole zasiąść może najczęściej od pięciu do dziesięciu osób. Stoły bankietowe coraz częściej również można spotkać w restauracjach, które zajmują się przygotowywaniem i obsługą przyjęć weselnych, ponieważ są ciekawą alternatywą do tradycyjnych już w Polsce stołów biesiadnych.
Moda na taki sposób rozmieszczenia gości weselnych z pewnością przyszła do naszego kraju ze Stanów Zjednoczonych, gdzie ten typ stołów bankietowych jest bardzo dużo. Taki sposób rozmieszczenia gości na przyjęciu weselnym ma swoje plusy i minusy. Pierwszym plusem jest zdecydowanie większy nacisk kładziony na estetykę sali. Takie ustawienie jest zdecydowanie bardziej prestiżowe i ładniejsze dla oka, dlatego właśnie jest coraz częściej wybierane przez Parę Młodą, np w restauracja wesele warszawa.
Po drugie, mimo tak hucznej imprezy rodzinnej jaką jest wesele, rozmieszczenie gości przy stołach bankietowych buduje pewien rodzaj intymności, ponieważ każdy z gości jest usadzany z najlepiej znaną mu częścią rodziny. Dodatkowo sama Para Młoda zasiada tylko ze swoimi najbliższymi, to jest z rodzicami czy rodzeństwem. Niemniej, wykorzystanie stołów koktajlowych ma swoje minusy. Po pierwsze, pomiędzy gośćmi weselnymi może powstać dystans, ponieważ każda grupka zasiada osobno, a coś takiego nie sprzyja integracji.
Po drugie, wykorzystanie stołów bankietowych wymaga sali podzielonej na dwie części, ponieważ w jednej takiej sali trudno wydzielić miejsce do tańca oraz miejsce na stoły.