Wybór stołów i krzeseł do restauracji

Aranżacja wnętrza restauracji to nie lada wyzwanie dla projektanta. Kolorystyka, stylistyka mebli, dodatki – wszystko powinno ze sobą współgrać i tworzyć przestrzeń miejsca zachęcającego do spożycia posiłku. Ponadto meble mają szczególne znaczenie.

Oprócz budowania charakteru wnętrza, powinny również spełniać swoje funkcje. Wybierając stoły do restauracji, należy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są wykonane. Najlepszym rozwiązaniem będą stoły drewniane – w zależności od formy i koloru mogą dobrze komponować się z niemal każdą stylistyką.

Należy także pamiętać, aby stoły nie były zbyt duże, ale także nie za małe. Warto zatem wybierać stoły przeznaczone dla 2-4 osób, które będzie można potem ustawiać w dowolnych konfiguracjach, aby móc przyjąć różną liczbę gości. W przypadku krzeseł, jeżeli zależy nam na elegancji i stworzeniu wyrafinowanego wnętrza, należy zdecydować się na krzesła tapicerowane.

Tkanina obiciowa może dodać restauracji szyku i klasy. Ponadto krzesła tapicerowane to wygoda. Goście będą mogli zjeść posiłek, siedząc na miękkim siedzisku.

Zależnie od preferencji można zdecydować się na krzesła z obiciem tylko siedziska bądź również oparcia. Warto jednak pamiętać, że restauracja to miejsce, w którym meble są intensywnie eksploatowane, a więc powinny charakteryzować się odpornością na uszkodzenia oraz łatwością w czyszczeniu. Trzeba mieć na uwadze, że stoły szklane trudno będzie utrzymać w idealnej czystości, ponieważ wystarczy dotknięcie ręki, aby na szkle pozostał ślad.

Podobnie w przypadku krzeseł – należy wybierać materiały tapicerskie, które nie wchłaniają plam oraz, które można szybko i łatwo wyczyścić.